[The following was originally posted in English on Xerox Canada’s Bridge to Digital Business blog.]

Onderzoekers van het Xerox Research Centre of Canada kijken naar de toekomst over 40 jaar

In dit onderzoekscentrum, dat zijn kennis van de nanotechnologie heeft gebruikt om de milieuvriendelijke en al meermaals bekroonde chemische EA-toner (Emulsie-Aggregatie) te ontwikkelen, zijn wetenschappers en vorsers bezig een volledig nieuwe generatie technieken en materialen te ontwikkelen, die het Internet of Everything zal doen vooruitgaan, ons zal helpen om energie en water te besparen, en de fabricageprocessen zal verbeteren.

Op de viering van de 40ste verjaardag van het Xerox Research Centre of Canada (XRCC), die in oktober plaatsvond, hebben vier onder hen vooruitgeblikt naar wat ons de komende 40 jaar te wachten staat door te beschrijven hoe materiaalwetenschappen de ontwikkeling mogelijk zullen maken van nieuwe technologieën op het vlak van sensoren, organische halfgeleiders en moleculair ontworpen films, membranen en batterijen. Al deze technologieën zouden de manier waarop de maatschappij functioneert in belangrijke mate kunnen wijzigen.

Klik op de video hieronder om hun uiteenzettingen integraal te bekijken.

 
Tegen 2054 zal de hele wereld op zijn minst een beetje bionisch zijn”, voorspelde onderzoekster Michelle Chrétien die beschreef hoe de door de materiaalwetenschappen gerealiseerde vooruitgang het mogelijk zou kunnen maken dat met detectoren uitgeruste contactlenzen de glucoseniveaus bewaken en weergeven, en dat nanorobots die in onze bloedbaan circuleren de gezondheid van ons bloedvatenweefsel in het oog houden. “De vooruitgang op het gebied van biocompatibele polymeren en andere materialen maakt het denkbaar dat organen en andere biologische materialen zoals de huid en de beenderen gemakkelijk kunstmatig te vervaardigen zouden zijn, wat de behandeling van ziekten en letsels persoonlijker en toegankelijker zou maken”, zo verklaarde zij.

Materiaaltechnologie zou ons ook kunnen helpen om de kwaliteit van de lucht die we inademen en van het water dat we drinken te verbeteren”, voegde onderzoeker Brynn Dooley eraan toe. In de komende 40 jaar zouden moleculaire films en membranen de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de atmosfeer kunnen vertragen en de processen voor de behandeling van afvalwater verbeteren.

Scheikundigen zullen een manier vinden om afval om te zetten in brandstof en chemische grondstoffen. Nieuwe materialen en isolerende membranen zouden de hoeveelheid energie kunnen verminderen die nodig is voor de verwarming en klimatisering van onze huizen”, verklaarde onderzoeker Jordan Wosnick die nieuwe materialen ontwikkelt voor additieve productie (bv. creatie van een object in drie dimensies op basis van opeenvolgende lagen materie) en innoverende afdrukprocessen.

De komende 40 jaar zouden kunnen leiden tot een industriële renaissance met kleinere en meer ecologische productie-installaties”, zei onderzoeker David Lawton die werkt aan de ontwikkeling van continue fabricageprocessen. De huidige fysieke beperkingen voor robotontwerp zullen waarschijnlijk verdwijnen met de creatie van nieuwe lichtere materialen. En doorbraken op het vlak van energieopslag zullen de grenzen van de industriële robotica verleggen.

Ook 3D-printen zal het dagelijks leven veranderen. “Als mijn elektrische auto niet start, zal ik een nieuwe 3D-zekering kunnen printen om het probleem op te lossen“, zo besloot David Lawton.

Ook Sophie Vandebroek nam deel aan een rondetafel met als thema “Open for Innovation”

Experts hebben in aanwezigheid van Sophie Vandebroek, CTO van Xerox, maatregelen besproken die de bedrijfswereld zou moeten nemen om ervoor te zorgen dat Canada zijn concurrentiepositie kan handhaven.

Innovatie heeft slechts zin als ze positieve effecten heeft op onze klanten”, stelde Sophie Vandebroek. Innovatie mag geen doel op zich zijn. Ze benadrukte ook dat de recente akkoorden van het XRCC met GreenCentre Canada en Battelle Memorial Institute initiatieven zijn die de wetenschappelijke ideeën sneller zullen helpen te commercialiseren.

De rondetafel, geleid door Daniel Muzyka, voorzitter en CEO van de Conference Board van Canada, bestond ook uit:

  • Marty Toomajian, voorzitter, E&T Global Business Management, Battelle;
  • Peter Nicholson, stichter-voorzitter van de Raad van Canadese academies;
  • Scott Crump, oprichter van Stratays, een pionier in de fabricage van toestellen en materialen voor 3D-printen.

Klik op de video hieronder om hun tussenkomsten te volgen.

 
XRCC kondigde ook een akkoord aan met GreenCentre Canada

Tijdens de viering verklaarde Paul Smith, vicevoorzitter en directeur van het XRCC: “De toekomst zal berusten op het vermogen van innovatoren en partners om de kloof te dichten tussen het basisonderzoek en de commercialisering van nieuwe producten. Vandaag mogen we onszelf gelukwensen met wat we bereikt hebben, in het besef van wat we op weg zijn te worden en terwijl we ons proberen voor te stellen waar we over 40 jaar zullen staan.”

Daarna maakte hij het akkoord bekend dat het XRCC gesloten heeft met GreenCentre Canada, een nationaal uitmuntendheidscentrum dat samenwerkt met universiteiten en industriële partners om groene technologieën te identificeren en uit te werken.

In het kader van dat akkoord zal het XRCC steun verstrekken op het gebied van procesengineering, de overschakeling op industriële schaal, proefprojecten en ontwikkeling om de commerciële toepassing van de innovaties van GreenCentre Canada inzake materiaalwetenschappen te versnellen.

Dankzij deze samenwerking hebben we voortaan de mogelijkheid om start-ups te helpen de risico’s die eigen zijn aan innovatie uit te schakelen dankzij de expertise, competenties en infrastructuur waarover wij op het XRCC beschikken”, zo verzekerde hij.